4.10.2.1 De beleidsorganisatie voor financiën en bedrijfsvoering is sterk en toegerust
Wat verandert er aan het doel en/of de effecten?
Er zijn geen wijzigingen in het doel of de effecten.
Wat verandert er aan de uitvoering (hoe sturen we bij: wat gaan we dit jaar meer, minder of anders doen?)
Het doorlopen van het gehele subsidieverleningsproces van aanvraag tot en met beschikking duurt momenteel gemiddeld 13 weken. Binnen het proces wordt een toetsing gedaan op: volledigheid, betrouwbaarheid en actualiteit van de aanvraag, zowel op inhoud als financiën.
Gedurende het gehele jaar kunnen aanvragen binnenkomen, waardoor de werkvoorraad fluctueert. Met name bij aanvragen die in het 4 e kwartaal bij ons binnenkomen is een afhandeling in het lopende jaar uitdagend. Het gevolg is dat in deze voorkomende gevallen de lastneming mogelijk niet kan plaatsvinden in het lopende jaar, en deze over de jaargrens heengaan. De subsidielast drukt daarmee op het jaar waarin de beschikking wordt afgegeven. Uitgangspunt voor de accountant is immers dat een transitorische post bij de jaarrekening uitsluitend gebaseerd moet zijn op verstrekte beschikkingen en niet op basis van de werkvoorraad.
Ook is niet altijd bekend welke subsidieaanvragen er nog volgen; subsidieregelingen staan namelijk open voor een ieder die voldoet aan de gestelde voorwaarden in desbetreffende subsidieregeling.
Om zoveel mogelijk subsidieaanvragen tijdig te beschikken en daarmee de aanvragers duidelijkheid te geven, is bij de voorjaarsrapportage een tijdelijke versterking van het subsidieloket (3 fte) toegekend. Daarnaast wordt in overleg met de accountant PwC nagegaan welke mogelijkheden er bestaan om sneller te beschikken met behoud van zorgvuldigheid.
Met deze interventies voor de korte termijn wordt gestreefd naar de afhandeling van zoveel mogelijk subsidieaanvragen. De kans dat niet alle subsidieaanvragen worden afgehandeld in het jaar waar zij betrekking op hebben is reëel gezien het moment waarop de subsidieaanvraag wordt ontvangen en de doorlooptijd van het subsidieverleningsproces.
Welke financiële gevolgen heeft de verandering?
Voor 2021 is 195 miljoen euro aan uitgaande subsidielasten (inclusief OV-concessies) begroot. Tot en met juni 2021 is daarvan 62 miljoen euro gerealiseerd, oftewel 32%. Vooralsnog wordt in voorliggende zomernota ten aanzien van de begrote uitgaande subsidielast geen begrotingswijziging voorgesteld.
Wel wordt een winstwaarschuwing afgegeven, gezien het reële risico dat niet alle subsidieaanvragen in 2021 beschikt kunnen worden.
Bij de nota slotwijziging wordt gestreefd om waar nodig een onderbouwde begrotingswijziging in te dienen.