4. Programmaverantwoording

4.1 Ruimtelijke ontwikkeling

4.1.2.2 De gebiedsontwikkeling is integraal en gericht op efficiënte en kwalitatief hoogwaardig ruimtegebruik

Hart van de Heuvelrug/Vliegbasis Soesterberg

  • Wat verandert er aan het doel/effect? Hart van de Heuvelrug/ Vliegbasis Soesterberg is een langlopende integrale gebiedsontwikkeling. Het programma
    is gestart in 2004 en de beoogde planning is dat het programma loopt tot en met 2025. Doel van het programma is om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren, onder meer door twee ecologische verbindingen (corridors) te maken. Daarnaast zorgt het programma dat meer ruimte ontstaat voor wonen, werken, zorg en recreatie in het gebied. Een belangrijk uitgangspunt in de uitvoering is de financiële en ruimtelijke verevening tussen de rode projecten (het ontwikkelen van woon- en werklocaties) en groene projecten (ontwikkeling van natuur en recreatie).

Het doel is ongewijzigd. Er zijn al veel projecten gerealiseerd, met name groene. Er is inmiddels 700 hectare natuur toegevoegd aan het gebied. Maar er zijn ook rode ontwikkelingen uitgevoerd, zoals Richelleweg, Sterrenberg en de sauna Soesterberg. De provincie Utrecht, gemeente Soest, gemeente Zeist en het Utrechts Landschap werken de komende jaren intensief samen om ook de overige projecten te realiseren en af te ronden. Dit gaat vooral om het ontwikkelen van woningbouwlocaties.

Wat verandert er in de uitvoering? (hoe sturen we bij: wat gaan we dit jaar meer, minder of anders doen)? Op hoofdlijnen loopt het programma Hart van de Heuvelrug en Vliegbasis Soesterberg gestaag door. Zowel in de
rode ontwikkelingen als in de resterende groenprojecten zijn stappen gezet. Voor de voortgang van de diverse
projecten verwijzen we naar het projectblad complex programma hart van de Heuvelrug/ Vliegbasis Soesterberg.
Wel is er in algemene zin sprake van vertraging in het programma. De vertraging heeft een aantal oorzaken:

  • Juridisch planologische procedures; voor verschillende deelprojecten worden bestemmingsplannen en wijzigingsplannen opgesteld of een ontheffing voor de wet natuurbescherming aangevraagd. We zien dat er op bijna alle procedures bezwaar wordt gemaakt. Behandeling in Rechtbank en Raad van State laten soms lang op zich wachten. Dit is niet te sturen. De procedures worden zo zorgvuldig mogelijk voorbereid.
  • Extra onderzoeken: in een aantal onderhandelingstrajecten (o.a. PFOS op Vliegbasis, Kamp van Zeist) worden extra onderzoeken uitgevoerd om de onderhandelingen zo goed mogelijk te kunnen voeren.
  • Bestuurlijke besluitvorming: het besluit over de verkoopstrategie voor de Woonwijk Vliegbasis en Sortie 16 en keuze om een externe ontwikkelorganisatie op te richten (en uitwerking van een terugvalscenario), heeft enige tijd in beslag genomen. Bij de tot standkoming van verkoopstrategie hebben wij ons uitvoerig laten adviseren. Provinciale Staten wordt in hierbij betrokken en is gevraagd input te geven voor de verder uitwerking. De uitwerking van de externe ontwikkelorganisatie (en uitwerking van de terugvaloptie) is mede bepalend voor het opdrachtgeverschap van een aantal vervolgtrajecten (bouw- en woonrijpmaken, aanbestedingstrajecten).

Welke financiële gevolgen heeft de verandering?
De grondexploitaties (grexen) van het programma HvdH en VBS zijn een gesloten systeem: investeringen worden
bekostigd door de toekomstige opbrengsten binnen het programma HvdH en project VBS. Het programma en
project komen niet ten laste van de algemene middelen.

Deze pagina is gebouwd op 11/24/2021 08:34:47 met de export van 11/24/2021 08:25:01